POMLAD d.o.o.
Gerečja vas 36 b
Hajdina
2288
Slovenija
pomlad.doo@siol.net
Nasveti in ideje

Postavljanje stene iz mavčnih plošč

S steno iz mavčnokartonske plošče lahko hitro in enostavno ločimo prostor ter učinkovito prenovimo hišo ali stanovanje. Postopek vgradnje mavčne plošče je suh, zato je primeren za terih že bivamo oziroma nam omogoča, da se bomo lahko v nove prostore vselili kar najhitreje. Mavčne plošče izdelujejo tudi v vodoodporni različici, ki je še posebej primerna za prostore, močneje obremenjene z vlago, npr. kopalnice.

 

Material in orodje:

  • Mavčnokartonske plošče
  • Pločevinasti profili v obliki črke U in C
  • Lepilni trak s penasto gumo
  • Vijaki in zidni vložki
  • Vijaki za suhomontažo
  • Mineralna ali kamena volna za izolacijo
  • Klešče za pločevino
  • Vrtalnik
  • Univerzalni nož
  • Pleskarska lopatica in gladilka

 


 

 

1  

Na tleh, stropu in stenah s pomočjo zarisovalne vrvice označimo potek stene, pri čemer upoštevamo odprtine za vrata. S kleščami za pločevino razrežemo pločevinaste profile na ustrezno dolžino.

     
2  

Pločevinaste profile v obliki črke U pritrdimo z vložki z vijaki v tla in na strop.

 

 

Pomembno: Na vse profile, ki se dotikajo tal, sten ali stropa je potrebno nalepiti lepilni trak s penasto gumo, da preprečimo prenašanje zvoka na mejne stene.

 

 

3  

Med te profile vstavimo pločevinaste profile v obliki črke C. Najprej postavimo prvi in zadnji profil – stebriček, ter vsakega pritrdimo na steno z zidnimi vložki in vijaki. Postavimo in pritrdimo še ostale stebričke, tako, da upoštevamo širino plošč. Višina stebričkov mora biti približno 1 cm krajša od višine nadstropja, da se izognemo težavam pri postavljanju.

     
4  

Postavljeno ogrodje na eni strani obložimo z mavčnokartonskimi ploščami. Upoštevajmo, da mora biti dolžina plošč 1 cm krajša od višine nadstropja – na ta način jo bomo lažje postavili. Mavčnokartonske plošče z vijaki pritrjujemo na navpične profile.

 

 

Nasvet: Plošče skrajšamo tako, da jo na prednji strani zarežemo. Za raven rez si pomagamo s kovinskim trakom, ob katerem vlečemo z ostrim nožem. Ploščo na zarezanem mestu prelomimo in na hrbtni strani plošče prerežemo karton. Robove plošče poravnamo s posebnim obličem za robove5. Ko je ena stran stene postavljena, opravimo instalacijska dela. Skozi za to namenjena mesta v profilih potegnemo napeljave. V plošči izrežemo odprtine za stikala in električne doze.

 

 

5   Ko je ena stran stene postavljena, opravimo instalacijska dela. Skozi za to namenjena mesta v profilih potegnemo napeljave. V plošči izrežemo odprtine za stikala in električne doze.
     
6  

Med stebričke lahko vstavimo izolacijski sloj za zvočno in toplotno zaščito.

     
7  

S ploščami obložimo še drugo stran stene, z odrezanimi ploščami pa obdamo tudi okvir vrat. Sprednja in zadnja stena naj segata preko roba okvirja za debelino plošče.

     
8  

S fugirno maso obdelamo stike med ploščami in ugreznjene glavice vijakov.

 

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.

Vprašajte nas