Pomlad d.o.o.
Gerečja vas 36 b
Hajdina
2288
Slovenija
pomlad.doo@siol.net
Nasveti in ideje

Zaščita železnih predmetov

Kovinski predmeti, kot so ograja, vrtno pohištvo in drugo kovinsko vrtno okrasje, so na prostem izpostavljeni različnim vremenskim razmeram. Vpliv dežja, sonca, snega, vetra in časa se začne kazati v obliki razpokane in odstopajoče barve, izpostavljeno železno površino pa začne najedati rja. Z antikorozijskim premazom železne predmete zaščitimo pred rjo, s pokrivnim premazom v izbrani barvi pa poskrbimo za lepši videz in dolgotrajno zaščito pred zunanjimi vplivi.

 

Material in orodje:

  • Brusni papir in/ali žična krtača
  • Osnovni premaz za kovino
  • Čopič
  • Pokrivni premaz za kovino

 

 

 
     
1  

Predpriprava je odvisna od stopnje oprijemanja obstoječega barvnega premaza. Kadar se barvni nanosi dobro držijo podlage, površino samo pobrusimo s finim brusnim papirjem. Če pa obstoječi barvni nanosi odstopajo, se luščijo in je železo že načela rja, je potreben obsežnejši poseg.

Z grobim brusnim papirjem ali z žično krtačo odstranimo vso rjo in odstopajoče sloje prejšnjega premaza Žične krtače so različnih dimenzij, velike uporabljamo za obsežne, ravne površine, manjše pa za fino čiščenje detajlov.

 
2
 

Površino s suho krpo očistimo prašnih delcev in jo premažemo z osnovnim antikorozijskim premazom, ki bo kovino zaščitil pred rjavenjem.

Premaz nanesemo najprej z okroglim čopičem okoli detajlov, vogalov in robov, nato pa z večjim čopičem premažemo še večje površine. Premaz nanesemo v dveh slojih.

 

 

   
     
3  

Ko se osnovni premaz posuši, uporabimo pokrivni premaz za kovino v želeni barvi.

V dveh slojih (pred nanosom drugega pustimo, da se prvi posuši) nanesemo barvo na kovino, pri tem pazimo, da je sloj enakomeren in da barva ne polzi in se nabira v obliki kapljic.

 
     

 

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.

Vprašajte nas